En krankradio - også kaldet nødradio - er en radio, der modtager signaler på AM/FM-båndene. Den er dog også udstyret med en række andre funktioner, der kan være værdifulde i vildmarken eller i nødstilfælde, såsom lommelygte, SOS-signal og powerbank.
Du kan oplade radioens indbyggede batteri på flere måder; med solenergi, det indbyggede håndsving eller USB-kabel. Da du ikke bliver så afhængig af strøm, kan en krankradio derfor være god at have i nødstilfælde. Men hvilken krankradio er egentlig den bedste?
Vi har gennemført en omfattende test af to forskellige typer krankradioer: en lidt mindre med et 2000 mAh batteri og en lidt større med et 4000 mAh batteri. Herunder finder du vores anmeldelse af de forskellige modeller!
Krankradio med 2000 mAh batteri
Det første, der slår os, når vi åbner emballagen til denne krankradio, er størrelsen. Med en længde på godt 13 cm og en vægt på kun 200 gram er den ekstremt kompakt og bærbar. Det ligner faktisk en normal lommelygte.
Overfladen på krankradioen er mat, hvilket gør den behagelig at holde i. Der er også en håndstrop, som du kan vikle om dit håndled, så du ikke mister det.
Tre opladningsmuligheder
Radioen er udstyret med et 2000 mAh batteri, som du kan oplade på tre måder:
Via det medfølgende USB-kabel. Du bør altid gøre dette, før du går ud i ørkenen. Fuld opladning af batteriet tager cirka 2,5 timer.
Med håndsvinget på siden af radioen. Bare tag håndtaget ud og drej det mod uret. Selv med denne mekanisme tager det 2,5 timer at oplade batteriet helt. Men blot et minuts bevægelse giver dig 5 minutters radiolytning eller 3 minutters mobilopladning.
Via solcellerne. Oven på radioen er der et solpanel, som du også kan bruge til at oplade batteriet. Solcellerne er dog mest til top-up opladning, men i direkte sollys kan du lade hele batteriet op på godt 35 timer.
Batteriet fungerer også som en powerbank og 2000 mAh er mere end nok til at oplade en mobiltelefon i en nødsituation. Hvis batteriet er fuldt opladet, er det faktisk nok at lade en mobil helt op (eller i hvert fald halvt fyldt).
Let at forstå
Denne krankradio er nem at forstå og bruge. På den øverste side finder du knappen til lommelygten og på siden finder du de andre knapper og volumenknappen. Volumenknappen fungerer også som tænd- og slukknap. Det eneste vi skal kommentere på her er, at volumenknappen indimellem kan føles lidt træg.
Ved siden af knapperne er der også en læser til et Micro SD-kort. Du kan bruge den til for eksempel at spille din egen musik. Vi har ikke testet denne funktion, men rent spontant føles det som en ret unødvendig funktion, især i betragtning af at lyden i denne krankradio ikke er den bedste.
På den anden side kan man ikke forvente en spektakulær lyd i betragtning af den kompakte størrelse og lave pris. Derudover er dette faktisk ikke ment som en højttaler, men en nødradio. Og som radio gør den helt klart sit arbejde.
Alle nødvendige funktioner
Selvom dette er en meget simpel krankradio, er den stadig udstyret med alle de nødvendige funktioner. Micro SD-læseren er lidt af en finesse, men udover det har radioen:
To frekvensbånd (FM/AM). På FM-nettet finder du svenske radiokanaler, for eksempel Sveriges Radio P4, som bruges til at udsende vigtige budskaber til offentligheden. AM-netværket giver dig mulighed for at søge efter radiokanaler i udlandet, i det usandsynlige tilfælde, at FM-netværket holder op med at fungere.
Antenne. Du kan bruge teleskopantennen til at styrke modtagelsen og få et bedre radiosignal.
Lommelygte. Der er også en indbygget lommelygte, der fungerer godt, selvom der selvfølgelig er modeller med bedre lysstyrke (inklusive den anden krankradio vi testede, mere om det nedenfor).
Endelig dom
Hvis du ønsker en prisbillig nødradio, der gør arbejdet og er nem at tage med, kan dette være en god mulighed. Vevradioen passer nemt i lommen og kan derfor være glimrende at have med på dagsture. Den har alle de vigtige funktioner og er meget nem at bruge.
Selvfølgelig er lyden måske ikke den bedste, og lommelygten kunne være lidt stærkere. Den har heller ikke digitalt display, men til gengæld er dette langt fra et must. Kort sagt, denne krankradio er bestemt pengene værd.
Hvis du derimod har råd til at betale lidt mere og ønsker en mere avanceret krankradio med flere funktioner, bør du læse videre. Den anden krankradio vi testede har markant bedre lydkvalitet, digitalt display og fungerer også som en bærbar højttaler!
Fordele
Lille - nem at have med i lommen.
Har alle væsentlige funktioner.
Micro SD-læser, der giver dig mulighed for at afspille musik fra et hukommelseskort.
Ulemper
Ikke den bedste lydkvalitet.
Volumenknappen føles lidt træg.
Manglende display.
Krankradio med 4000 mAh batteri
Det bemærkes umiddelbart, at der er tale om en mere luksuriøs krankradio end den tidligere model. Den har blandt andet et meget flottere design i mat sort med orange detaljer, og vejer godt 300 gram mere.
Da den er større, er den også sværere at holde i. Det har producenten dog løst ved at tilføje et solidt håndtag, der giver dig et godt greb, når du skal bære radioen eller bruge lommelygten.
Fire opladningsmuligheder
I modsætning til den tidligere nødradio har denne model et dobbelt så stærkt batteri – 4000 mAh. Batteriet kan også forsynes med fire forskellige strømkilder:
USB-kabel. Stikkontakten til ladekablet findes under klappen på siden af krankradioen. Der finder du også USB-stikket, som du kan bruge til at oplade din mobiltelefon.
Solceller. Solpanelet på denne radio er væsentligt større og sidder på bagsiden. Igen er det ikke meningen, at hele batteriet skal oplades ved hjælp af solcellerne (det tager cirka 35 timer), men panelet skal kun tjene som et supplement til de øvrige strømkilder.
Krank mekanik. På denne radio er håndsvinget placeret på undersiden. Funktionen er dog den samme som på den tidligere model – man folder håndsvinget ud og drejer det mod uret.
LED-display og intuitive knapper
En funktion ved denne radiomodel er dens digitale LED-display. Med dens hjælp er det nemt at justere indstillingerne. Det bliver også tydeligt at se batteriniveauet og hvilken radiofrekvens du er på.
Under displayet finder du alle de knapper, som er meget intuitive, og som giver dig mulighed for at ændre frekvens og lydstyrke. Ved at holde knappen med pilene nede, kan du ekstra hurtigt scanne de tilgængelige radiostationer.
Imponerende lydkvalitet og AUX-forbindelse
Noget vi virkelig er imponeret over med denne krankradio er lydkvaliteten. Faktisk er den så god, at radioen uden problemer kan bruges som en helt almindelig radio på campingferie eller ved stranden.
Du skal dog ikke kun lytte til radioen (FM/AM), det er også fint at lytte til din egen musik. Hvordan? Ja, med det medfølgende AUX-kabel. Du tilslutter den blot til radioen (samme sted, hvor USB-stikket er) og til din mobil. Klik derefter på M-knappen yderst til venstre, og start så bare med at spille din yndlingsmusik.
SOS-signal og imponerende lommelygte
Funktionerne slutter dog ikke der, for denne krankradio lader aldrig til at stoppe med at forbløffe. Den er også udstyret med et SOS-signal, der aktiverer en høj sirene og får lommelygten til at blinke SOS i morsekode. Perfekt, hvis du er i en nødsituation og ønsker at blive set.
Apropos lommelygten, så imponerer den også. Den er markant stærkere i forhold til den tidligere nødradio, selvom den egentlig ikke er så meget større. Det spreder også et jævnt stærkt lys.
Endelig dom
Ønsker du en krankradio med lidt ekstra, finder du nok ikke en bedre model end denne. Udover de mest basale funktioner, det vil sige powerbank, lommelygte og radio, er den også udstyret med AUX-tilslutning, SOS-signal og LED-display. Det er også en af de få krankradioer, der kan lades op med normale batterier.
Da radioen også leverer en fremragende lydkvalitet, kan du uden problemer bruge den som en almindelig radio, for eksempel i sommerhuset eller på stranden.
Det eneste, der kan ses som negativt, er størrelsen – denne model er større, tungere og passer ikke lige i lommen. Den er også et par hundrede svenske kroner dyrere, men i vores øjne er den hver en krone værd.
Fordele
Kan bruges som musikafspiller via AUX.
Rigtig god lydkvalitet.
Skarpt LED-display med intuitive knapper.
Ulemper
Kan opleves som noget stor og uhåndterlig.
Et par hundrede kroner dyrere.
Resumé
Det er svært at vælge en enig vinder i denne test, da forskellige personer værdsætter forskellige funktioner.
Krankradioen med et mindre batteri giver dig meget for pengene og er perfekt til dem, der kun ønsker de vigtigste funktioner. Den er lille, nem at holde og gør arbejdet. Selvfølgelig er der nogle områder til forbedring, men generelt er det en meget god nødradio.
Hvis du derimod har råd til at betale lidt mere og ikke værdsætter lav vægt eller kompakt størrelse, er krankradio nummer to klart den bedste mulighed. Den er lidt større og koster lidt mere, men samtidig kan du bruge den som en almindelig radio – endda en bærbar musikafspiller. Den kører også på batterier, hvilket få andre modeller gør, og har et SOS-signal.
Hvilken nødradio der passer bedst til dine behov er naturligvis helt op til dig. Men i vores øjne er krankradioen med 4000 mAh batteri en klar vinder.